Thursday, December 15, 2011

Sweet memories can't never be replaced~



err alamak kantoi asyik online je. tapi tak boleh nak buat apa sebab tiba-tiba datang mood sentimental pulak. so postpone buat kerja ilmiah malam nanti. ngeee...~


sebenarnya tadi aku belek-belek gambar dalam hard disk aku tu. then terjumpa la gambar-gambar tyme muda remaja dulu. sekarang muda gak tapi dah masuk muda belia. huhu. so aku teringat la kenangan manis dengan kawan-kawan sekolah dulu. especially my besties. tyme sekolah dulu, boleh la dikatakan BFF. aku dengan 3 orang lagi kawan. kiranya satu geng la, ada 4 orang termasuk aku. 2 lelaki, 2 perempuan. sejak form 1 kami satu kelas tapi start masuk form 3 baru gile rapat la. semua pengawas, so lagi la masuk kepala masing-masing. perangai pun gile-gile. biase la tyme budak-budak lagi kan. then bila dah habis sekolah tu ada la kami jumpa, dok lepak-lepak. 


sekarang tahun 2011. gambar yang aku jumpa tu tahun 2009. tyme tu dah habis sekolah. tapi aku rase tu la last kami berempat jumpa. tapi aku ngn BFF yang perempuan tu mmg still contact. umah pun dekat je kan. hehe~ 


jom imbau kenangan lalu~



she is the best bestfriend that i ever had. 
tak sabar nak g holiday kat korea sama-sama. hihi...



woah rindunya zaman muda-muda nih. ^_____^



KAMI yang always happy go lucky. 



time ni diorang tengah usha awek yang kerja kat situ. haish sempat lagi kan. :p



kanak-kanak riang. 



disebabkan semua nak masuk dalam gambar, so snap jela macam nih. 



eeuuwww buat ape tu??



the best picture ! 



err sekadar selingan. nak buat ala-ala drama melayu tapi tak jd sebab tak tahan nak gelak. haha~



rasa seronok sangat bila tengok balik semua gambar-gambar ni. macam nak putar balik masa pun ada. rindu nak sekolah. rindu nak jumpa kawan-kawan lama. rindu nak gathering. woah banyaknye rindu! haha~ 
tapi apa pun, walaupun masing-masing dah semakin sibuk dengan kehidupan masing-masing tapi ingatlah yang kita pernah dan masih bersahabat. andai kata ada salah yang aku lakukan, maafkan lah. mungkin tak disengajakan atau gurauan semata-mata. apa pun yang berlaku, sahabat itu tetap sahabat. semoga sahabat-sahabatku sentiasa gembira dan berada di bawah lindungan dan rahmat Allah s.w.t. 


p/s : kenangan itu terlalu berharga untuk dilupakan. 
senyum sokmo ! 
^__________________________^





Friday, December 9, 2011

SEMANGAT !



assalamualaikum !

err semangat ??
rase macam dah terlambat untuk semangat tu sampai. tapi oke la kan daripada tak sampai-sampai langsung semangat tu. so pada saat dan ketika ini, aku sudah semakin bersemangat untuk menyiapkan segala macam urusan duniawi yang perlu untuk disiapkan segera. tak larat dah rasanya nak berhadapan dengan so many things yang melambak-lambak nih. hanya tinggal tidak kurang dan tidak lebih dua minggu sahaja lagi untuk aku menghabiskan semester pengajian kali ini. tak kesah la orang lain yang dah siap tu. yang penting aku buat. (err walaupun dah last minute!) dan di saat-saat genting ini, doakan agar aku fokus sebab bile dah jadi macam ni mula la fikir semua bende. tengah buat yang ini, teringat yang itu. buat yang itu, teringat yang ini. haish~  pengajarannya, sila lah buat kerja di awal-awal minit. eh ade ke ayat cam tu?? hentam jela. yang penting faham kan? my to-do-list : fyp, siap sedia present fyp, microteaching, rancangan pengajaran, modul kerjaya, practicum things ! bla bla bla bla~  woih sempat ke tak ni?? oke semangat hanim! JANGAN TIDO SELAGI SEMUA TU TAK SIAP ! itu la semangat aku sekarang. selamat tinggal bende-bende yang lagha untuk dua minggu yang akan datang. 

wish me luck ! ^___________________^



p/s : ganjaran untuk aku = after berjaya menyiapkan semua-semua tu dan selamat melalui dua minggu terakhir semester ni, aku akan pegi holiday dengan my lovely family. going somewhere in perak. yeay !!! hope that i'll survive in this two weeks. aminnnnn.................  mau ikut ka??? jom!  ^____^

Sunday, November 27, 2011

mengapa invisible di facebook??



again. its about facebook. err sebab aku takde twitter, skype dll. so aku cite pasal facebook jela.
takot bawak ajaran sesat pulak if aku cite pasal twitter, padahal aku tak penah gune pun.
err sory i'm noob about that.


so apa halnya dengan fb pulak kali ni???
hobi aku kat fb selain update status, share link yg ntah apa-apa tu adalah meng'invisible'kan diri semasa sedang online. maksudnye orang susah nak detect aku online ke tak bile aku buat macam tu. tapi sekarang dah kurang la sebab kawan aku dok tanya awat aku selalu invisible. 
korang penah buat? ala its the same as u appear invisible when using yahoo mesengger or skype tu.


selalunya macam ni la kan dekat chat box korang bila korang online fb tu. dapat la tengok sapa yang online, berapa ramai yang online. then bole la dok chatting ngn kawan-kawan kat fb tu.





 tapi kalo fb aku, chat box selalu jadi macam nih. zzzzzzZZzzzzzz offline aka invisible. so kalo orang nak chat bende penting susah la (kawan aku kata). 





tapi fb ni bukannya menyusahkan kite ye tak. bila-bila nak online semula, bole je klik macam kat bawah ni. then your friends will see you available on chat. senang kan? ^___^





ramai sebenarnye yang buat keje cam aku buat nih. online tapi invisible. kat box tepi tu aktif komen sana komen sini tapi tgk kat chat, takde. so kawan aku penah tanya awat aku dok invisible selalu? bajet hot ka? haha. 



so here are the some answers~ 

1) memang dari awal dah appear offline. malas nak tukar balik jadi invisible. so biar je chat box tu offline.

2) takde orang nak chat ngn aku. so aku invisible ke tak invisible ke sama ja. no point.

3) lari daripada aktiviti. if kat kolej, kalo taknak turun aktiviti camni la aku buat. konon-konon bz. 

4) kesian kat orang yang rasa annoying if nampak aku online. takmo bagi orang tu susah-susah nak offline, so aku offline la dulu. nak block aku terus pon bole. ^__^

5) takde mood. on fb pun dua tiga minit je.

6) takmo bagi orang kata aku sombong. kadang-kadang aku on fb tapi takde dpn lappy. so takmo bg orang kecik ati or risau sebab aku tak reply-reply, aku offline la. 

7) nak mengelakkan aku daripada aktif mengacau orang. aku suka kacau orang. itu masalahnya. nanti orang rasa annoying pulak sebab aku asyik kacau diorang je kat chat tu. so bila aku offline, selamat la diorang tu. 

8) untuk mengelakkan keadaan seperti ini ;

memang sangat awkward. haish~   -_-"


setakat ni tu la antara sebab-sebab aku invisible kat fb. bagi orang lain mungkin berbeza. yelah setiap orang tu unik. ada pandangan masing-masing. but as for me, sebenarnya sebab no 7 dengan no 8 tu yang banyak mempengaruhi aku untuk appear as invisible. hehe~

masalah kan? 


p/s : apa-apa pun if aku invisible, just send je mesej kat fb tu. nnt sampai gak. then kalo nak chat panjang lebar bole je appear online. ^________________^




Falling in love and traffic light


how is the two different things get connected? 


firstly, this is what traffic light looks like~


when the light turn red, u have to stop. then be ready to go when its turn yellow. and finally u can go when its green. simple. 

so can u imagine when falling in love is using this kind of process? 

if only this thing might happen in real life....

but as for me, i think it will always be in red. just stop. even if i want. 
maybe i still don't have the chance. or maybe Allah have better plan for me. that is the best.


mood : level of confidence keep decreasing.
currently listen to this song ~ aku hanya ingin kau tahu


  


Tuesday, November 15, 2011

removing and blocking



korang ade facebook?
tipu la kalau kate takde.
aku ade facebook.
hari-hari aku log in.
macam-macam service yang facebook bagi.
account? setting? profile? friends? status?
edit la ikot yang korang suka. 
mudah dan pantas.


tapi dalam banyak-banyak bende kat facebook tu, korang penah klik kat
  "REMOVE/BLOCK" tak?
mende ni untuk remove/block friends. 
baru-baru ni aku dah klik mende tu.
1st time aku BLOCK friend.
sebab nye takyah la aku bagitau kan.
panjang pulak citenye nanti.
tapi yang penting, bagi aku that kind of attitude is not tolerable (the person whom i blocked).
that is why i and another one of my best friend also blocked him.


so aku nak tunjuk la camna nak block orang kat facebook. 
tapi aku rase cumel la weh dialog box tu sume. hihi.
jom tengok~


1)      memula pegi kat profile kawan yang korang nak block tu.
tapi ni contoh saja tau, bukan facebook yang aku dah block tu.
yela dah block, mana bole view semula.  




2)   then pastikan mata anda alert dengan word "remove/block" atau 
tanda macam roda kat side bar profile tu. 
ada 2 cara yang akan membawa anda kepada dialog box tersebut. 


cara pertama lebih mudah sebab dah terang-terang kat left side bar bawah tu ada tulis "remove/block".
so klik je. nanti akan keluar dialog box tu.

cara kedua pulak kene klik dulu kat tanda macam roda kat right side bar kat atas tu. 
tengok yang ini untuk lebih jelas.

mana-mana pun boleh. klik je and then dialog box 
akan keluar untuk guide anda kepada langkah seterusnya.



3)   so sekarang anda dah sampai ke tahap paling kritikal iaitu untuk block kawan tu.


so klik la kat BLOCK tu. if nak lagi dramatik, korang boleh la klik sekali yang part bawah tu. 
mcm kes aku, boleh kot if aku nak klik sekali part "my friend is annoying me".
tapi tak sampai hati, so aku tak klik mana-mana pun yang part bawah tu. 

then, the last step -----> klik la CONTINUE tu.

I
I
I
I
I
I
I
I
V

DONE! 
anda telah berjaya mem block rakan tersebut. 
natijahnya, anda dan rakan tersebut tidak akan dapat melihat atau berhubungan lagi melalui facebook.
puas hati??

oke sila la mencuba. 



p/s : jgn risau, if rase nak berhubungan lagi dengan kawan tu boleh ubah semula kat setting. yang tu korang cari la sendiri. aku malas. keh3. . . . . 



Monday, November 14, 2011

impian saya


assalamualaikum . . . . 


IMPIAN?
anda ada impian?
apa impian anda?
impian besar? impian kecik?
hmmmm........


bila sebut pasal impian, mesti rasa seronok, mata bersinar-sinar. 




rasa excited nak accomplish impian tu kan. 




then, if tak dapat capai impian tu pulak mesti rase down.
patah semangat.
helpless, useless, semua yg "less-less" la kan.
senang cerita, anda akan rase sedih.
sebab impian adalah sesuatu yang sangat dingini oleh seseorang dalam kehidupan mereka.



oh no! i want my wish to become true! please~
 T_______T


impian itu juga adalah subjektif
persoalannya, apa impian aku sebenarnya ni?? 
dari tadi dok membebel je. ish ish ish~


so ini la impian aku~  but please jangan gelak!
 macam yang aku tulis tadi, impian itu subjektif oke~

 
impian aku buat masa ini adalah untuk pergi ZOO. 

eh tak tau zoo tu apa? tempat haiwan banyak-banyak tu la.

ohoh mungkin sebahagian daripada anda sedang gelak guling-guling sekarang ini.
tapi itulah hakikatnya. 
aku nak pegi zoo.
waaaaaaaaaaa teringin sangat!  T______T

macam-macam tau ada kat zoo tu.
semua jenis binatang ada.
suasana pon romantik and very terapeutic. 
ramai orang. macam-macam ragam. 
boleh observe people : kanak-kanak, remaja, orang dewasa, orang tua, etc.
seronok! 
aku memang suka sangat kalo dapat pergi zoo. 
rase tenang bila tengok binatang-binatang kat sana.
kadang-kadang seriau jugak bile tengok buaya, singa dan yang sewaktu dengannya.
but it's kind of a feeling that i can't describe with words. 
(sekali lagi mata aku bersinar-sinar tanda sedang gembira)
hoho pelikkah aku?
(eh impian aku, suka hati aku la. haha)


so, ada sapa-sapa nak pegi zoo dalam masa terdekat ni? ajak la aku sekali. aku mau pegi. 


 alololo cumelnye awak ni . . . . rase nak tarik-tarik je idung tu.


zoo negara : entrance fee --- RM20.  berbaloi~


banyaknye haiwan-haiwan.  ^_____^
(pinjam pic ni ye kak littlemamadiary)




p/s : that is my little wish at this time. the big one? coming sooooooooooon. ^__________^






Wednesday, November 9, 2011

do we???



oho!
at this time, this one question is only for "you" :

"do we have to contact each other again?"

after deep thought, i feel that there is no reason why we should contact each other again. I'm not mad at you. but i don't like you any more. i have my own life, and so do you. at the first place, its you who make things worst. i had given you chance to change but then you yourself who spoilt it. and after more than 2 years, i don't think i can accept you more than just a friend. yes i don't know your real intention. maybe you just want to have better friendship with me after what you have done. but please! please stop using words that are not supposedly said by a friend. but for me, whatever reason it is, i don't think we have to contact each other again. don't make me think back about the past. or else many more questions will be given for you to be answered! 


~emotion have taken my body. give me back my body~ 
=_=


p/s : don't ever make a girl cry. even if she forgive you, she will still remember it for her whole life.

Tuesday, November 8, 2011

PELENGKAP HIDUPKU


its only a song . . .
suggested by my friend who really like this song. selalu dengar dia bukak lagu ni kat phone~





dah addicted gak dengan lagu nih. sekadar lagu. masih dalam proses mencari seseorang yang dapat melengkapkan sebahagian lagi kehidupan akan datangku.



p/s :  oho banyak keje tapi sempat dok blogging. haish~   T____T






12 ZULHIJJAH



12 Zulhijjah . . . . 

merupakan antara hari tasyrik di mana umat Islam diharamkan berpuasa pada hari tersebut. ia juga merupakan hari raye ketiga bagi hari raya Aidiladha. dan yang paling penting, tanggal 12 Zulhijjah tahun 1409, aku dilahirkan ke muka bumi ini. hehe~

actually aku nak buat entry nih pagi tadi tapi disebabkan aku sampai-sampai upm pukul 9.15 pagi, so tak sempat dah nak on laptop. siap-siap terus g kelas. abes kelas, pegi cari makanan kat luar pulak sebab foodcourt dalam upm dah kene tutop 2 minggu oleh kementerian kesihatan malaysia. tak lepas dari aspek kebersihan la tu. adeh makin kurus la aku wei. sampai bilik, tidur la. tak larat wei. mata dah kabur dah. then sekarang baru free. hoh panjang bebenar membebel nye.

balik semula kepada tajuk entry aku nih~ so mengikut bulan Islam, aku dah masuk 23 tahun. tak tua sangat la, sedang-sedang je. tyme kat umah tu, aku yg mempunyai daya imaginasi yang tinggi ni pon membayangkan la waktu raye haji tahun 1989 tu. tyme tu perut mak aku mesti dah memboyot, tunggu hari jelah. then aku yang still kat dalam perut tu memberontak nak keluar gak sambut raye haji sama-sama, meriah kan tengok lembu kene sembelih sume. sebab tu la last-last raye ketiga, dengan izin Allah, aku dapat keluar melihat keindahan dunia nih. Alhamdulillah. tapi naseb baik aku tak keluar tyme raye pertama. kalo tak kesian mak aku tak dpt sambut raye korban nih. hehe. 

apa pun, aku bersyukur kepada Allah kerana masih diberikan kesempatan untuk bernafas di muka bumi-Nya ini. aku bersyukur jugak kerana diberikan keluarga yang sempurna dan bahagia. aku bersyukur untuk segala yang telah terjadi, sedang terjadi dan yang akan terjadi dalam hidup aku. aku pasti walau apa juga yang diberikan oleh Allah, pasti ada hikmahnya. semuanya terserah kepada diri sendiri bagaimana untuk kita menilai sesuatu dalam hidup kita itu. semoga kehidupanku diberkati dan sentiasa mendapat keredhaan dari Allah Taala. 






p/s : hargailah orang-orang yang sentiasa berada bersama anda. semoga anda juga sentiasa berbahagia dan dilindungi Allah. ^_________^


Monday, November 7, 2011

SPSS dan FYP




SPSS stand for STATISTICAL PACKAGE FOR SOCIAL SCIENCE.
ianya digunakan utk memasukkan data-data yang diperolehi daripada kajian yang dibuat. kebiasaannya data yang dikumpul adalah melalui borang soal selidik yang diedarkan kepada responden (target kajian) yang telah ditetapkan - siapa, di mana, berapa. after key in segala data-data tersebut, ianya akan di analyze menggunakan SPSS tersebut jugak. then baru lah boleh buat report utk kajian tersebut. hoho memang sangat complicated~

  
as for me, macam mana la boley terjebak dengan bende alah ni kan. haish ni la takdir student final year. kalo nak grad kene la amek subjek yg bernama projek ilmiah tahun akhir yg mana perlu menyiapkan final year project yg ala-ala thesis master. so buat la kajian tentang apa-apa la yg terasa best di hati (tp depends gak dengan penyelia masing-masing). and me, one of the luckiest student at upm yg kene buat kajian tu. my tajuk adalah ---> "pola masalah dan hubungannya dengan pemikiran tidak rasional dalam kalangan pelajar tahun satu fakulti pengajian pendidikan upm." huish panjang kan tajuk aku tu. sepanjang itu la proses nak menyiapkannya. skrg ni aku dalam fasa meng'key in' data-data yang aku dah dapat. guna mende alah SPSS tu la. sangat menguji kesabaran. kepada yg tau macam mana SPSS nih, aku nak bagitau yg aku ada 247 variables dan 248 responden. so cuba la korg bayangkan betapa gigihnya aku nak key in segala data tu. sampai aku rase kat mata aku nih nampak nombor je weh.






ni pun tak siap lagi sebenarnya. aku kene buat slow-slow. sbb SPSS ni pon cam dah mula menunjukkan tanda-tanda cepat letih. kang tetibe 'hang', aku gak yg susah nanti. so better aku ambik berat pasal kesihatan SPSS ni. 






ada banyak lg yang aku nak kene key in. but some of the questionnaires aku tinggal kat upm. berat woh nak bawak balik umah hari tu. dah la tumpang orang. aku pon tak larat nak angkut 250 set borang soal selidik tu. entah berapa kilo agaknye. so yg balance tu aku  key in kat upm jela. 


owh by the way, at this moment, aku kat umah lagi - yong peng. esok pagi-pagi lepas subuh baru aku gerak balik upm. abah aku anta. hopefully aku larat nak g kelas kul 10 esok pagi tu. hihi.  ^____^



p/s : doakan aku semakin tabah dan gigih dalam menyiapkan proses key in data nih. hopefully sempat siapkan the whole FYP nih. due date dia minggu ni sebenarnye. hoho buat lagi keje last minute anem ! 



wish me luck!   T________________T




Saturday, November 5, 2011

adoi! jatuh cinta pulak~




toing! toing! toing! adeh jatoh pulak. T__T

haha sape suh main lompat-lompat, kan dah jatoh.  : D

tapi tak lompat-lompat pon bole jatuh. JATUH CINTA/JATUH HATI. ha camna tu?

erkkk... no komen~ tapi try jawab inventori ni dulu. 





dah jawab? dah jawab? haaa... mesti dah tau apa gaya bercinta korang kan?? meh tengok intepretasi setiap gaya bercinta tu. so boleh la korang faham macam mana yang dikatakan gaya bercinta PERSAHABATAN, 
ROMANTIS, PERMAINAN, LOGIKAL, PENGORBANAN dan KEPUNYAAN. if tak berapa nak faham, bole tanya keh. ^___^



CINTA PERSAHABATAN – STORAGE : Gaya ini adalah hasil daripada persahabatan. Cinta pada pengamalnya tidak wujud secara mendadak, tetapi timbul secara perlahan-lahan. Cinta ini dikenali sebagai cinta kawan karib di mana pasangan itu terhasil daripada perhubungan erat dan mesra yang sudah lama terjalin. Kadang-kadang orang yang bercinta tidak menyedari yang mereka sudah lama dalam percintaan. Selalunya orang yang memiliki gaya ini akan mempunyai minat yang sama dengan pasangannya. Terdapat juga pengamal yang lebih menitikberatkan perkongsian aktiviti berbanding penglibatan emosi yang mendalam dalam hubungannya.Mereka juga tidak berkeupayaan untuk menyintai sesorang tanpa dikenali secara mendalam dalam jangkamasa yang panjang. Sebaliknya mereka akan mengenali pasangan itu dahulu sebelum wujudnya perasaan cinta. Mereka yang berada dalam kategori jenis ini dikatakan lebih logikal di mana perkongsian harapan adalah secara terbuka, jarang merajuk dan rasa cemburu dan seandainya perpisahan terjadi, pengamal tidak akan menimbulkan kerisauan.


CINTA ROMANTIS – EROS : Gaya percintaan ini merujuk kepada cinta yang wujud hasil daripada tarikan fizikal yang sangat kuat pada pertemuan pertama. Mereka yang memiliki gaya ini mahukan penyatuan dan perpaduan dalam hubungan cinta. Cinta jenis ini juga dicirikan oleh percampuran emosi dan keasyikan serta tarikan seksual yang kuat dan mereka yang mengayakan cinta jenis ini menikmati kegemilangan dalam cintanya. Mereka ini seboleh-bolehnya inginkan satu identiti dengan pasangannya, contohnya dalam berpakaian dan mempunyai selera makan yang sama. Selalunya tarikan sosial yang menyebabkan pengamal gaya ini tertarik untuk membentuk hubungan. Pengamal gaya percintaan ini memandang cinta sebagai yang sangat tinggi nilainya. Bagi pengamal cinta ini, seandainya berlaku perpisahan, kepedihan ini boleh membunuh semangat untuk meneruskan kehidupan.




CINTA PERMAINAN- LUDUS : Ludus adalah cinta permainan. Mereka yang mengamalkan gaya bercinta jenis ini cuba untuk mengurangkan pergantungan dan tanggungjawabnya. Ia digambarkan dengan individu yang mempunyai ciri mementingkan diri sendiri, suka menggoda tetapi tidak inginkan hubungan intim, tidak gemarkan pasangan yang terlalu bergantung, kurang mesra dan tiada rancangan jangka panjang. Cinta jenis ini juga dikelaskan sebagai cinta yang tiada komitmen dan banyak kerahsiaan. Mereka selalunya mempunyai lebih daripada satu pasangan cinta dalam sesuatu masa. Ini adalah kerana dengan adanya dua atau lebih kekasih serentak lebih senang baginya melepaskan tanggungjawab kepada kedua-dua kekasihnya tadi. Mereka yang mengamalkan gaya ini juga selalunya tidak serius dalam bercinta dan tidak mendalam perasaan cintanya, sebaliknya mereka suka memainkan perasaan atau pun membiarkan pasangannya tertanya-tanya apakah perasaan mereka sebenarnya dan berapa dalamkah penglibatan cinta mereka itu. Pengamal gaya ini juga tidak mempunyai rancangan jangka panjang dalam hubungan cinta, lebih suka membuat hubungan secara mendadak dan tidak teratur. Dengan ini hubungan mereka jarang sekali mesra terutama daripada segi emosi dengan pasangannya. Ini disebabkan mereka lebih suka bebas dan tidak mahu kebebasannya diganggu oleh sesiapa sahaja termasuklah pasangannya sendiri.


CINTA LOGIKAL – PRAGMA : Pragma (gabungan storage dan ludus) atau cinta logikal adalah cinta yang lebih praktikal dan realistik. Gaya bercinta ini merujuk kepada gaya bercinta di mana individu yang terlibat cuba mencari pasangan yang terbaik untuknya. Individu yang menggayakan cinta jenis ini suka memikirkan keuntungan peribadi dalam perhubungan. Individu itu akan menetapkan ciri-ciri khusus dan cuba mencari pasangan yang sesuai dengan atau mengikut ciri-ciri khusus tersebut. Sekiranya pasangan yang sesuai telah ditemui, sebarang kemungkinan untuk berpisah selalunya akan dibuat pertimbangan terlebih dahulu. Pengamal gaya ini juga sabar menangguh hubungan cintanya sehingga mereka betul-betul merasakan individu yang ditemui itu memenuhi kriteria yang dikehendaki. Mereka juga inginkan keserasian latar belakang mereka dengan pasangan yang ingin didampingi. Perasaan cinta hanya timbul selepas membuat perhitungan bahawa pasangan itu benar-benar layak untuknya.


CINTA PENGORBANAN – AGAPE : Gaya bercinta pengorbanan atau ‘agape’ merupakan satu gaya bercinta yang dimiliki oleh individu yang memperhambakan dirinya untuk cinta. Terdapat beberapa ciri yang boleh dilihat pada individu yang memiliki gaya bercinta jenis ini. Antaranya ialah mereka ini terdiri dari individu yang suka membantu, amat memahami dan pemaaf terhadap pasangan. Pemilik cinta ini bersifat terlalu ekstrim dalam percintaan menyebabkan mereka terlalu penyabar terhadap apa jua kerenah orang yang dicintai. Mereka sanggup melakukan apa sahaja demi orang yang tersayang dan pengorbanan yang mereka lakukan menyebabkan pemikiran mereka terbatas. Pengamal gaya bercinta ini juga dikatakan bersikap terbuka kerana sanggup menerima cinta daripada orang yang berbeza-beza personalitinya. Mereka memberikan cinta dan kasih sayang dengan rela hati tanpa sebarang syarat kepada pasangan yang dicintai. Pengamal cinta pengorbanan ini juga sanggup melakukan apa sahaja asalkan orang yang mereka cintai itu bahagia dan gembira. Mereka sanggup mengenepikan cita- cita sendiri asalkan pasangan mereka berjaya mendapatkan apa yang dikehendakinya. Dengan kata lain pengamal cinta ini berkorban apa sahaja demi memenangi cinta dari pasangan mereka. Situasi ini sering berlaku pada lelaki yang mempunyai daya tarikan rendah, dia akan berasa serba kekurangan dan diselubungi ketakutan akan kehilangan kasih sayang si perempuan. Dalam keadaan begitu, si lelaki mula berasa tambah mencintai si perempuan dan akan berusaha membuktikan cintanya dengan melakukan apa sahaja asalkan si perempuan suka.


CINTA KEPUNYAAN – MANIA : Gaya cinta kepunyaan adalah merujuk kepada pengamal yang ingin memiliki pasangan untuk dirinya sendiri sahaja. Individu yang mengamalkan cinta ini bersifat cemburu dan sentiasa inginkan kekasihnya sentiasa ada bersamanya. Individu ini tidak suka kepada perpisahan dan mahukan semua aktiviti dilakukan bersama. Individu jenis ini amat mementingkan diri sendiri dan ini akan menimbulkan masalah kepada pasangan kerana ia terlalu kuat dengan perasaan mengawal, mengongkong dan memiliki pasangan. Dalam masa yang sama juga individu ini mahu dirinya dimiliki oleh pasangannya. Oleh itu individu ini sentiasa mencurigai kejujuran dan keutuhan cinta pasangannya.




p/s : setiap gaya bercinta itu ada kelebihan dan kekurangannya. so bila dah tau, try to understand yourself and your partner. change the negative part and improve the positive one. 
akhir kata~ SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA! ^________________^  





Friday, October 28, 2011

i'm married

Dua situasi yang hampir2 sama.


SITUASI PERTAMA :

seorang gadis sedang duduk di dalam sebuah bas, menunggu untuk bergerak meninggalkan ibu kota. pulang ke kampung halaman untuk bercuti bersama keluarga tercinta. di sebelahnya adalah seorang lelaki warga asing yang boleh berbahasa melayu. maka bermulalah perbualan di antara keduanya (peramah la pulak encik sebelah nih). . .

lelaki : mau pulang kampung di johor ka? 
perempuan : haah. tapi tak sampai jb betul la. berhenti kat satu tempat perhentian. nama tempat tu    y*** p***. emm nak pegi jb ke?
lelaki : ooo haah. pegi rumah kawan saya. cuti kan. kat kl blaja lagi ka?
perempuan : haah belaja lagi. 
lelaki : ooo cuti ha balik jumpa family.
perempuan : haah dah lama tak balik. *senyum selebar mungkin sbb taktau nak respon apa lagi.
________________________________suasana sunyi seketika________________________________
lelaki : sudah kahwin? *sambil melihat ke arah jari kanan perempuan tersebut. ada cincin.
perempuan : *tanpa berfikir panjang. haah sudah. suami ada kat kampung jugak. ni balik nak jumpa suami la. (amboi laju la pulak bercerita)
lelaki : ooo betulla saya teka. memang suda kahwin. anak suda berapa?
perempuan : *adoi anak pulak?. ha anak baru satu. kecik lagi. tinggal dgn suami saya. hehe.. *sambil ketawa yg dibuat-buat .
lelaki : oooo rindu sama anak ya. 
perempuan : haah. *oke senyum then buat-buat tido. -_-



SITUASI KEDUA :

keadaan di Terminal Bersepadu Selatan lengang. kelihatan beberapa orang sedang duduk menunggu ketibaan bas masing-masing. seorang gadis baru sampai di lobi berlepas setelah mendapat tiket untuk pulang ke kampung. setelah beberapa minit duduk, seorang lelaki separuh umur (pakcik yg juga berbangsa asing) menegurnya. ikuti perbualan mereka . . .

pakcik : balik ke mana?
gadis : johor, pakcik?
pakcik : owh sama la. bas nya jam berapa?
gadis : jam 12 tengahari. sama agaknya. tiket pun nampak sama.
pakcik : iya lah agaknya. cuti ya? kerja ka kat sini?
gadis : haah cuti. eh takla, saya belaja lagi.
pakcik : owh... balik kampung jumpa suami ya? *sambil mata melihat ke arah jari kanan gadis tersebut. ada cincin.
gadis : *terkedu. errr haah. *terus senyum. senyum.
pakcik : ya iyalah. kesian suaminya lama tidak jumpa kan.
gadis : haah. *oke terus senyum sambil bukak beg mencari sesuatu. -_-


dah. dah. korang mesti dah agak kan sapa perempuan dan gadis dlm kedua-dua situasi tu. dua-dua adalah orang yang sama. dan orang itu adalah AKU. T___T
oke dua sebab kenapa orang tengok aku ni macam married women adalah :
-->  muke aku yang sememangnya matured macam orang umo 27 tahun. orang selalu kata aku kakak sulong.
--> aku pakai cincin yang kalo nampak memang orang kata tu cincin kawen




This is the ring. tapi blur sikit gamba nih. kalo tengok yang betul, ada macam berlian la yang putih-putih tu. then ditambah pulak cincin ni aku pakai kat jari belah kanan. memang jari khas utk orang kawen la kan. so i'm married! -_-

but for me, if yang tanya tu lelaki memang akan diiyakan jela. its for my own safety. at least they have respect for a married women. but if yang tanya tu perempuan, akan diterangkan dengan jelas la yang SAYE BELOM KAWEN LAGI. huahuahuahau~
kepada yang nak rasa dah kawen, sila la pakai cincin dan buat ekspresi muke orang yang dah matured. believe me! its really work~


p/s : saya tak berniat nak tipu. mereka yang salah faham. sila maafkan saya. @_@


 





Thursday, October 20, 2011

one of my BFF~


its raining. its still raining. and as usual, i don't know what to do ~ at my "office"

the only thing i have now are only my phone (yang dah ngok ngek tu) and my precious blue lappy. so my lappy, let me use you oke. 

with limited resource to entertain myself, so buat la entry ni. nak bagi banyak entry sbnrnye. al maklumla baru stat blogging semula. hehe...

so this entry is specially dedicated to one of my BFF - mamat laa. BEST FRIEND FOREVER. not boyfriend forever oke. hahaha sorry~

this is him~

-digunakan utk tujuan blogging semata2. tidak disimpan @ dimandrem.-

ermm before that, can i use malay language?? please, please......... oke thank u! ;p

hehe senang sikit nak kutuk/puji/marah mamat nih. oke firstly, kami start kenal waktu form 4 kat sekolah menengah je sebenarnya. tapi aku rasa dah macam kenal dari dalam perut mak masing2 je. serius! dengan kawan lelaki lain yang satu tadika pon aku tak rapat sangat. so aku sangat berterima kasih pada Allah sebab bagi kawan baik cam mamat nih. walaupun dia cam gila2 tp kawan aku nih banyak bagi sokongan kat aku. kalau ada apa2 aku selalu gak la story kat dia. luahlah apa pun, dia tetap dengar. so memang jadi pendengar setia aku la & banyak bagi kata2 semangat kat aku. aku pon kadang2 banyak pemikiran tak rasional dan selalu fikir negatif. so he make me view the things from the bright side. i also learn many new things from him. semangat! dia ni la yang bagi lagu Ya Sudahlah tu. ^__^

insyaAllah aku bakal jadi kaunselor but i still need someone that can be my counsellor. so right now, he is one of my best counsellor and i hope he can always be my best counsellor. harap jugak yang aku tak membebankan dia bila aku cerita masalah-masalah aku tu. hoho...

ucapan untuk mamat : semoga kau selalu happy dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah. always be happy so that you can help me to be happy. ^_____^


p/s : oke level of shyness semakin meningkat. keh3....



how to have better understanding through communication~

8 RULES OF RESPECTFUL COMMUNICATION



1 ~ If you have a problem with me, come to me privately.

2 ~ If I have a problem with you, I'll come to you privately.

3 ~ If someone has a problem with me and comes to you, send them to me (I'll do the same for you). If that someone will not come to me, say, "Let's go together; I'm sure he/she will see us about this."

4 ~ Be careful on how you interpret me - let me do that for you. On matters that unclear, do not feel pressured to interpret my feelings and thoughts. It's easy to misrepresent intentions, so please ask me to clarify.

5 ~ I will be careful on how I interpret you.

6 ~ If it's confidential, don't tell me. If anyone comes to me in confidence, I won't tell unless the person is going to harm him/herself, or physically harm someone else, or a child has been (or is in danger) being abused. I expect the same from you.

7 ~ I do not manipulate; I will not be manipulated; don't let others manipulate you; don't let others manipulate me through you.

8 ~ When in doubt, just ask. If I can answer without breaking a confidence, I will.

(Adapted from : Charles Christian)


sekadar gambar hiasan.
^___^



Wednesday, October 19, 2011

are you an apple or a banana?

Some motivational story :


You must learn that you cannot be loved by all people - sorry.
Let's say, you are an APPLE . . .



You can be the finest apple in the world wide world - ripe, juicy, sweet, and succulent -
and offer yourself to all.
But . . . . . . . . .

There will always be people who do not like apples!
They don't value the fact that you are the finest apple in the whole world!
So then you have the choice of becoming their favourite fruit, let's say,
a BANANA . . . . . . .



True, you do have that choice if you are prepared to change quite considerably, but you must be warned that if you do choose to become a banana, you will always be a second rate banana because that is not what you were made for.

On the other hand, you could always remain the finest apple. Hmmmm . . . . . . .




You should also realize that if you do choose to become a banana, there will always be people who 
do not like bananas!

So you could spend your whole life trying to become a second-rate banana, or you can remain
THE WORLD'S FINEST APPLE . . . .



God has done a wonderful job making you unique - there is no one else like you!

so, be grateful and be yourself!
^_______^





YA SUDAHLAH

credit to my bff -  mamat who gives this song to me. it gives motivation for me to always move on whatever happen in my life. accept it and be positive. then you will find the way to handle the situation. lets listen~

by : Bondan Prakoso feat Fade to Black
title : Ya Sudahlah


ketika mimpimu yg begitu indah
tak pernah terwujud ya sudahlah
saat kau berlari mengejar anganmu
dan tak pernah sampai ya sudahlah
*
* apapun yg terjadi ku kan selalu ada untukmu
janganlah kau bersedih ’cos everything’s gonna be okay
yo satu dari sekian kemungkinan
kau jatuh tanpa ada harapan
saat itu raga kupersembahkan
bersama jiwa cita cinta dan harapan
kita sambung satu persatu sebab akibat
tapi tenanglah mata hati kita kan lihat
menuntun ke arah mata angin bahagia
kau dan aku tahu jalan selalu ada
juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
bagai deras ombak yang menabrak karang
namun ku tahu ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
hadapi ini bersamaku hingga ajal datang
sempat kau berharap keramahan cinta
tak pernah kau dapat ya sudahlah
yeeah dengar ku bernyanyi lalalalalala
heyyeye yaya dedudedadedudedudidam
semua ini belum berakhir
repeat *
satukan langkah langkah yg beriring
genggam hati rangkul emosi
Genggamlah hatiku
satukan langkah kita
sama rasa tanpa pamrih
ini cinta across the sea
peluklah diriku terbanglah bersamaku
melayang jauh (come fly with me, baby)
ini aku dari ujung rambut menyusur jemari
sosok ini yang menerima kelemahan hati
yeah aku cinta kau (ini cinta kita)
cukup satu waktu yes (untuk satu cinta)
satu cinta ini akan tuntun jalanku
rapatkan jiwamu yo tenang di sisiku
rebahkan rasamu untuk yg ditunggu
bahagia hingga ujung waktu
repeat * [3x]

Source: http://liriklaguindonesia.net/b/bondan-prakoso-feat-fade-2-black/bondan-prakoso-feat-fade-2-black-ya-sudahlah/#ixzz1bCsDCRj6


so, whatever things that had happen, just accept it. don't became so fragile and easily influenced by the situation. move on and you will get what you want. 

p/s : lagu ni dh jd lagu feveret yg diulang byk-byk kali tanpa henti. and wish that someone could sing this song live for me. woah! ^_^


happy birthday friend~


happy birthday friend. eventhough u are not knowing, but i'm wishing u all the best and may God bless u in everything u are doing. even if all of us have our own life, but i'm hoping that u would not forget about us and our friendship. special for u~


p/s : malu den kalo ko baca. keh3.. tp mesej tulus ikhlas dari hati aku - takyah nak sombong sgt le. wek! :p

cabaran teh tarik! kau ade?

assalamualaikum... hey guys!

have u heard about that kind of challenge? actually it was a kind of competition that require the participant to know and have the skill on tarik-tarik teh. hehe... interesting right? haa....so my three beautiful and skilful friends a.k.a. NANA, YANA & SAL took part on the competition. they entered the competition as a group called Cadbury Crew. so sweet and sexy right. haha....

hey wait the minute! what about me? jeng jeng jeng.......................
because i'm special and limited, they choose me as their manager (haha tolong tengok je pon). we were very excited but because of time limit and other commitment as a student, my friends only having their discussion and practice one night before the day of the competition. everything was done on that particular time only. they are awesome! they start practicing at 12 midnight and only stop around 3 o'clock. MORNING already! it was 7 hours before the competition and it was the only time for them to have rest.
during the practice, my job was only looking and clicking the button on the laptop. so its like START-PAUSE-STOP. it was easy to be a manager lorh. only manage the music and technical side. haha. oke stop babling and talking nonsense. =_=

oke lets feel the day~

sal, yana and nana


they were preparing for the competition.


remembering the step. level of nervousness keep increasing.

unfortunately, there were no pictures during their turn. it was because we did not want to just pictured the performance but we want to record it so that we can see the whole performance again. so, i'm the one who recorded it. sampai lenguh-lenguh tangan weyh-pegang that big and heavy DSLR for about 4 minutes. alahai..... @_@

but sorry i cant upload the video here. hoho...

lets see other group's performance~






oppss! forgot to tell u lorh. only 4 groups participate in this competition. haha.
we did not know the result yet but praying that my friends will get the first place. amin.... even though there might be some crisis which i dont want to mention it here, but i really hope that they will win. the result will be announced today on the majlis penutupan pesta konvo. its tonight! 

but lets forget about that first. now its "snap-snap activity"! 


bright face after the performance~


style~



sponsored by dairy champ~




at last! its me~




with the contestants~




look at our back~




with A&W mascot~




with nisak, our coursemate~




oke my turn as photographer. sorry its blur~




haha tetibe kan. they are the referees for paintball competition. style lorh~




nana and cik anis. our college's president a.k.a our course mate also~




tired but happy face~




eating the burger. sponsored by A&W. makan dik jangan tak makan~



so after about 3 or 4 time went around the bukit ekspo, the tiredness push us to go back. we went back with the tiredness and also the hope on winning the cabaran teh tarik. for me, its a precious experience and i give my solute for my friends who were very brave and confident to participate in the contest. awesome girls!
  




try these too

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...